DIY - Miecz świetlny

Miejsce na fanfiki, cosplay, modele i inną twórczość inspirowaną Gwiezdnymi wojnami.
Awatar użytkownika
Lupus
Lord

DIY - Miecz świetlny

Post autor: Lupus » 14 paź 2015, 11:44

Zainspirowany tegorocznym Pyrkonem oraz napełniony zazdrością z powodu Exar Kuna Siostry Kas'sil'arani i nadchodzących wyrobów Saberforge Impusa i Mal, postanowiłem pójść drogą prawdziwego Sitha i samemu złożyć miecz.

Na pierwszy ogień poszły bebechy: 5W dioda LED EdiPower Star, zasilana z 8 paluszków AA. Zakupów dokonałem w sklepie internetowym Cyfronika.pl.

Obrazek

Po założeniu optyki szkarłatny blask Ciemnej Strony w sile 130 lumenów zalał pomieszczenie. Był on dość znaczny, a słońce jeszcze nie schowało się za horyzontem...

Obrazek

Obrazek

Tymczasem trwają eksperymenty nad dyfuzorem do ostrza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dyfuzor to zwinięty rulon celofanu. Najładniejszy efekt jest chyba dla 3 arkuszy 100x70 cm.

Powoli powstaje też korpus: jako że nie posiadam dostępu do tokarki ani żadnych ciekawych metalowych elementów, postanowiłem zbudować pionierski miecz ze elementów PVC, pomalowanych farbą w sprayu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w końcu efekt finalny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miecz można było zobaczyć chociażby na ostatnim zlocie BotS, aczkolwiek wypadł dość blado w porównaniu z bronią brata Impusa i siostry Mal, pochodzącą zza wielkiej wody ;)

Generalnie nakląłem się szpetnie i pozacinałem w palce, ale naprawdę było warto. Polecam pomajsterkować i zrobić sobie swoją własną broń, doskonałe doświadczenie.
Lupus, Lord of Wrath from the Brotherhood of the Sith
Proximity to power deludes some into believing they wield it.

Massny

Re: DIY - Miecz świetlny

Post autor: Massny » 03 lip 2016, 08:13

A ja właśnie się zastanawiałem z czego mam rękojeści do mieczy wykonać. PVC chyba najlepiej się nada (brak dostępu do tokarki).
Massny, Stalker from the Brotherhood of the Sith
"Life... death... the one is the same as the other" - Darth Kruhl

Awatar użytkownika
Cineus

Post autor: Cineus » 03 lip 2016, 08:45

Możesz zrobić z PVC, możesz z rur stalowych/miedzianych w wstawkami mosiężnymi. Pojedź sobie do marketu budowlanego i tam szukaj inspiracji :) Dla ułatwienia zacznij od skompletowania elementów które umieścisz w środku, żeby nie okazało się że to co wybierzesz jest za małe.
"It matters not who I am. My power is all that concerns you." - Marka Ragnos

Massny

Post autor: Massny » 03 lip 2016, 08:56

Szczerze mówiąc elektronik ze mnie żaden i mam w planach wykonanie tylko rękojeści jako "ozdoba" do pasa przy stroju mojej postaci, który też jest w planach do wykonania. W sumie strój prosty, prócz maski.
Massny, Stalker from the Brotherhood of the Sith
"Life... death... the one is the same as the other" - Darth Kruhl

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 06 sty 2017, 03:26

Bardzo fajny efekt. Czy mialy miejsce kolejne prace i powstaly nastepne, ulepszone egzemplarze ?
Sam mysle od pewnego czasu nad zlozeniem czegos swojego. Od jakiegos czausu na grupach FB jest powodz sabersmithów, ktorzy "za jedyne" 200-500 $ wykonaja cuda, z odglosami itd, do tego wszystkie elementy mozna kupic samemu.
Osobiscie posiadam miecz Vadera, master replica z 2005 i pod wzgledem efektow jest swietny, odglosy przy kolizjach czy efekt rozkladania ostrza, jednak ma jedna wielka wade - ostrze jest stałe. Stad mysl by zlozyc cos, co mozna nosic przy pasie a i dla kaprysu ostrzej pookladac sie ze znajomymi.
R'co Zia, Master Marshal from the Brotherhood of the Sith
Jesteś tylko tak dobry, jak twoja ostatnia walka

Awatar użytkownika
Lupus
Lord

Post autor: Lupus » 06 sty 2017, 11:50

Tutaj bardzo polecam wyroby Brata Cineusa, aczkolwiek dostęp do tokarki ;) na Pyrkonie miałem przyjemność podziwiać własnoręcznie zrobiony lightstaff i był super. Metalowa rękojeść, zdolność bojowa, tylko diody mogłyby być nieco mocniejsze.

Ja coś może zrobię na Nowy Rok, aczkolwiek na razie wszystkie moje potrzeby zbrojeniowe pokrywa Brat Impus i jego biznes z mieczami świetlnymi pt. ForceBlades.
Lupus, Lord of Wrath from the Brotherhood of the Sith
Proximity to power deludes some into believing they wield it.

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 06 sty 2017, 13:22

Od poczatku zaistnienia w sieci sledze ForceBlades, niestety nie mialem mozliwosci osobiscie trzymac w dloni ich produktu. Kickstartery omijam szerokim lukiem, a prezentowany na ich stronie pozostaly asortyment pod wzgledem stosunku jakosci i ceny jest dla mnie ( jako majsterkowicza ) niezadawalacy, choc rozumiem prawa rynku i mam nadzieje ze odniosa sukces. Najchetniej nabylbym same wnetrznosci do przygotowanej przez siebie rekojesci.
Sam jestem raczej osoba techniczna, do tego z warsztatem i narzedziami. Postepy jakie ostatnimi czasy wykonano przy produkcji takowych mieczy jest spory, dostepne sa w sieci bez problemu cale moduly gyro, dzwiekowe itd. Tylko czasu czlowiekowi nieco brak, tym bardziej ze jeden juz mam, a okladac sie z kim w poblizu niestety nie :) .
Zawsze mozna nabyc zupelnie gotowy na takim poziomie, za jedyne 400-500 $ :)
https://www.youtube.com/watch?v=D3usfF0-YhM

Awatar użytkownika
Cineus

Post autor: Cineus » 09 sty 2017, 08:44

Bracie Lupusie, od ostatniego Pyrkonu miecz przebył szereg ulepszeń ;) Do zobaczenia na pewno będzie na Pyrkonie :)
"It matters not who I am. My power is all that concerns you." - Marka Ragnos

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 27 lut 2017, 22:27

Jak wykonac miecz - poziom przedszkolak, aczkolwiek dzięki zdobytym przy tym doswiadczeniom kolejna konstrukcja bedzie juz solidna i z wytrzymalych materialow.
https://web.facebook.com/AWEmeChannel/v ... 950769122/

ODPOWIEDZ