Modele okrętów i nie tylko

Miejsce na fanfiki, cosplay, modele i inną twórczość inspirowaną Gwiezdnymi wojnami.
Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Re: Modele okrętów i nie tylko

Post autor: Zia » 17 lis 2017, 22:42

Myśląc nad rozpiską na niedzielny turniej patrzę na to z czego wybrać i widzę że element jeden nie pasuje ;)
IMG_20171117_221342_HHT.jpg
R'co Zia, Master Marshal from the Brotherhood of the Sith
Jesteś tylko tak dobry, jak twoja ostatnia walka

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 05 sty 2018, 13:16

Do wesolej rodziny dzięki Mistrzowi Lupusowi dołaczył nowy pan :)
rrev.jpg

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 16 wrz 2018, 18:39

Taki ziomek, co łazi po grobach i prowadzi redystrybucję dóbr tam znalezionych :
rco.jpg
rco.jpg (94.67 KiB) Przejrzano 7210 razy
A tu taki ludek, którego zacząłem nim jeszcze nowe karty odarły nas z siły, stąd i broń nieaktualna.
Do tego jeszcze będą poprawki w malowaniu, o ile w ogóle nie zacznę od nowa :
kass.jpg
kass.jpg (68.72 KiB) Przejrzano 7210 razy
A tu nastepny w kolejce, można zgadywać ale nie spodziewałbym się poprawnej odpowiedzi. Dorabianie włosów łysej figurce może wyjśc śmiesznie :
huhu.jpg
huhu.jpg (26.66 KiB) Przejrzano 7210 razy

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 01 maja 2019, 12:24

Jeśli mieliście przyjemność oglądać makietkę z posągami, to teraz po premierze mogę przybliżyć nieco jej powstawanie :).
Zamysł był taki, by figury obie dało się demontować wielokrotnie. Pierwszy koncept przykręcania odpadł że względu na charakterystykę druku - ich materiał był zbyt delikatny i po 2-3 akcjach by się to rozsypało, stąd padło na wielokrotnie droższe, ale i subtelniejsze i rozwiązanie - magnesy neodymowe. Korzystając z maszyn w pracy wycinałem pod ich gabaryt metalowe obręcze, przytwierdzone klejem oraz dodatkowo śrubami. Specjalne zamowione magnesy z dziurami na wkręty poszły zaś do szkieletu z drewna. Sama konstrukcja to deseczki przycięte na podany wymiar, podwójnie zbijane dla wytrzymałości.
01.jpg
Głównym budulcem "treści" jest zaś styrodur - choć droższy od innych, to wytrzymały, z własną fakturą i wciąż lekki.
02.jpg
Cięcie termiczne pomogło uzyskać potrzebne kształty filarów i okręgów, jednak nie sprawdziło się przy cięciu samej bazy. Krawędzie były zbyt regularne. Przy okazji musiano przerabiać termika, nie dostosowanego wcześniej do takich gabarytów materiału :). W ruch poszła więc piłka ręczna i po intensywnym popołudniu był komplet płyt :).
03.jpg
Specjalny klej polimerowy dość mocno połączył je z drewnianym szkieletem.
04.jpg
By to wszystko wyglądało bardziej opuszczono-pustynnie, całość została pokryta mieszanką w/w polimeru, oczyszczonego piasku i pigmentu, którego kolor został dobrany przez przeglądanie różnych artów itp z Korriban.
05.jpg
Po paru długich procesach także trzymał się nieźle obu posągów i mam nadzieję, że tak pozostanie.
06.jpg
Rozbity, stary Tie/F to wisienka na torcie ;)
Produkt finalny jest lekki, przenośny i mam nadzieję że będzie długo służył jako ozdoba, a dzięki dostępowi do maszyn w pracy udało się zminimalizować koszty :).
07.jpg
Załączniki
01.jpg
07.jpg
06.jpg
05.jpg
04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg

Awatar użytkownika
Mal
Lady

Post autor: Mal » 04 maja 2019, 11:34

Bracie Zia, pełny szacun! Diorama wyszła genialnie i doskonale spełniła swoją rolę w SithERze :D Ale przyznam się bez bicia, że TIE nie zauważyłam w ferworze walki...
Mal'Vaarma, Lady of Disdain and Grand Inquisitor of the Brotherhood of the Sith
"Nie wszystko można załatwić, ucinając głowę temu, z kim akurat się nie zgadzasz" /T. Pacyński, Sherwood/

Awatar użytkownika
Hellcube

Post autor: Hellcube » 30 maja 2019, 11:50

Wygląda oszałamiająco. Naprawdę przednia robota. Szkoda że nie będę mógł tego zobaczyć Live na ComiConie. Mam nadzieje że na następny Pyrkon się już mi uda wybrać. Świetna robota.

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 30 maja 2019, 18:32

Cieszę się że się podoba, szkoda że nie mialem możliwości zrobienia lepszych fot

Awatar użytkownika
Mercer
Mistrz

Post autor: Mercer » 10 paź 2020, 14:18

Bazując na moich obecnych mieczach treningowych zamodelowałem miecze treningowe. Mam plan by wytoczyć je z aluminium i wykorzystywać na treningach. Mam jeszcze wątpliwości i dwa plany na mocowanie ostrza (fajnie by było jakby były wyjmowane. Może spróbuję też zamodelować inne wyglądy.
Obrazek
Obrazek
Mercer Ethirian, Master from the Brotherhood of the Sith
The darkness has eyes and ears. And, sometimes, lightsabers.

ODPOWIEDZ