Biała Supremacja Imperium

Awatar użytkownika
Ahriman'sabaoth
Lord Honorowy

Re: Biała Supremacja Imperium

Post autor: Ahriman'sabaoth » 23 gru 2016, 10:15

A, o to chodzi. No cóż, abstrahując od tego, że zawsze było mi nie po drodze z polityczną poprawnością, to SW (całość) to taki gniot, że poruszone przez Ciebie Lupus kwestie w ogóle nie zwracają mojej uwagi. Co prywatny przedsiębiorca promuje za swoje pieniądze to tylko i wyłącznie jego sprawa - widocznie księgowym wychodzi, że wpłacającym plastusie do kasy taka narracja się spodoba. Nic mi do tego. Tak samo zresztą, jak nie zajmuje mnie to, dlaczego Laa-Laa czy tam Tinky-Winky chodzi sobie z torebką.
Choć oczywiście denerwuje mnie hipokryzja miłośników tzw. tolerancji, którzy dziwnym zwyczajem nigdy nie tolerują przeciwnych radykalizmów ;)
A generalnie, co do supremacji rasy białej, to sama sobie tę supremację wywalczyła. Widocznie na chwilę obecną jest najlepsza na świecie ;)
Jestem, który jestem.

Awatar użytkownika
Ahriman'sabaoth
Lord Honorowy

Post autor: Ahriman'sabaoth » 27 gru 2016, 09:08

Powiem tak, w samym filmie ja tam żadnej supremacji nie widzę. No może poza supremacją idiotów nad debilami.
Jedyne co wali po oczach to chodząca niekompetencja w postaci człowieka z wiadrem na głowie. Z całą stanowczością twierdzę, że główną przyczyną upadku Imperium była niepojęta słabość Imperatora do tego szkodnika z Tatooine. :roll:
Jestem, który jestem.

Awatar użytkownika
Mercer
Mistrz

Post autor: Mercer » 22 cze 2017, 14:05

Sam nie wiem gdzie ten link pasuje, ale podoba mi się to, co zrobił Navir aka Vader. Dobrze się tego słucha, według mnie mówi z sensem.

https://www.youtube.com/watch?v=uaEjWjebiFk
Mercer Ethirian, Master from the Brotherhood of the Sith
The darkness has eyes and ears. And, sometimes, lightsabers.

Awatar użytkownika
Neamh
Kontakt:

Post autor: Neamh » 22 cze 2017, 21:40

Ahriman'sabaoth pisze:Nie no, życie jest akurat proste - oddychasz, pijesz, jesz, wydalasz, śpisz.
Na jedzenie trzeba zapracować, a problemy ze snem i bolesne wypróżnienia bywają bardzo przykre ;)

Wracając do głównego tematu: mnie owszem przeszkadza, że Amerykanie uważają, że każdy film czy jakakolwiek inna produkcja rozrywkowa/kulturalna musi przedstawiać taką różnorodność, jaka jest obecnie w amerykańskim społeczeństwie, gdzie mniejszości chcą być bardziej słyszane. Ta wizja nie pasuje do innych krajów (powiedz im, że w Polsce wszyscy są biali, a w Chinach wszyscy są Chińczykami), jak również do fantastyki, która się rozgrywa w oderwaniu od spraw współczesnych (bo się dzieje w średniowieczu, albo bardzo dawno temu w bardzo odległej galaktyce).

W Star Warsach jest duża dynamika jeśli chodzi o relacje między rasami. W książkach i grach jest wielokrotnie poruszany wątek niewolnictwa, stręczycielstwa, różnic klasowych, stosunku do niehumanoidalnych istot rozumnych, czyli w sposób symboliczny mierzą się one z problemem dyskryminacji na różnych płaszczyznach, kolor skóry humanów jest bez znaczenia. Ale książki i gry mają mniejsze grono odbiorców niż filmy, a filmy są obsadzane tak, żeby się wpasować w aktualne trendy. I co zrobisz? Nic nie zrobisz.
Neamh Sapira, Mystic from the Brotherhood of the Sith
"Come in under the shadow of this red rock. I will show you fear in a handful of dust." - T.S. Eliot

ODPOWIEDZ