"Rebels" ze spojlerami
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
"Rebels" ze spojlerami
#1Może i trzeba by zacząć od jakiejś recenzji czy podsumowania, ale mnie interesuje z tego filmu tylko kilka rzeczy.
Po pierwsze, Thrawn przeżył. Potwierdził to Dave Filoni w jakimś Reconie. Nie wiem co to ten Recon, ale ludzie na Bastionie tak twierdzą, więc tyle dobrze. Po drugie, podobało mi się całe podejście do Mocy, a sceny z jej użyciem są jednymi z najlepszych w serialu. Po trzecie, łączność w hiperprzestrzeni działa i będziemy jej używać. A po czwarte niech ktoś mi powie, jak działa miska z niebieską cieczą Palpatine'a? Prawdopodobnie jest to to naczynie: http://starwars.wikia.com/wiki/Dark_illusion pokazane po raz pierwszy w TCW (S6E13 Poświęcenie), a ostatnio w odcinku Rebeliantów A World Between Worlds (SW Rebels 4x13), z tym że działa inaczej. I bardzo ciekawi mnie jak?
Przy okazji polecam trzeci i czwarty sezon Rebeliantów.
Po pierwsze, Thrawn przeżył. Potwierdził to Dave Filoni w jakimś Reconie. Nie wiem co to ten Recon, ale ludzie na Bastionie tak twierdzą, więc tyle dobrze. Po drugie, podobało mi się całe podejście do Mocy, a sceny z jej użyciem są jednymi z najlepszych w serialu. Po trzecie, łączność w hiperprzestrzeni działa i będziemy jej używać. A po czwarte niech ktoś mi powie, jak działa miska z niebieską cieczą Palpatine'a? Prawdopodobnie jest to to naczynie: http://starwars.wikia.com/wiki/Dark_illusion pokazane po raz pierwszy w TCW (S6E13 Poświęcenie), a ostatnio w odcinku Rebeliantów A World Between Worlds (SW Rebels 4x13), z tym że działa inaczej. I bardzo ciekawi mnie jak?
Przy okazji polecam trzeci i czwarty sezon Rebeliantów.
Kas'sil'arani, Lady of Darkness
Re: "Rebels" ze spojlerami
#2Ja niestety nie byłem w stanie przebić się przez infantylność, kreskówkową niekompetencję Imperium i straszny styl grafiki. Dobrze że chociaż nowy "Thrawn" Zahna jest świetny.
Jak już w spojlerach jesteśmy - też uważacie że Rebelsi z takim zakończeniem totalnie podminowują całą Starą Trylogię? Jak można teraz traktować poważnie "ostatnim Jedi będziesz" Yody? I czy wprowadzeniem podróży w czasie Disney zostawia sobie bezpieczną furtkę by zrebootować wszystko w cholerę gdy skończą im się pomysły?
Jak już w spojlerach jesteśmy - też uważacie że Rebelsi z takim zakończeniem totalnie podminowują całą Starą Trylogię? Jak można teraz traktować poważnie "ostatnim Jedi będziesz" Yody? I czy wprowadzeniem podróży w czasie Disney zostawia sobie bezpieczną furtkę by zrebootować wszystko w cholerę gdy skończą im się pomysły?
Lupus, Lord of Wrath from the Brotherhood of the Sith
Proximity to power deludes some into believing they wield it.
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#3Komiks też niczego sobie.Lupus pisze:Dobrze że chociaż nowy "Thrawn" Zahna jest świetny.
O tym myślałam już od początku, kiedy pojawiali się w starym kanonie inni Jedi, którzy cudem przeżyli Rozkaz 66, a teraz Kanan. Co prawda jego problem się rozwiązał, ale ciągle zostaje Ezra. No i Asoka. Jedyne wyjaśnienie, ale strasznie naciągane to takie, że ona opuściła Zakon, więc nominalnie Jedi nie jest, a Ezra pełnego przeszkolenia nie miał. Albo Yoda na tym swoim wypandowie nie wyczuł ich w Mocy.Lupus pisze:też uważacie że Rebelsi z takim zakończeniem totalnie podminowują całą Starą Trylogię? Jak można teraz traktować poważnie "ostatnim Jedi będziesz" Yody?
Świątynia na Lothalu, a wraz z nią świat między światami został zniszczony. Jedynymi istotami, które mogłyby go odbudować jest trójca z Mortis. Ale wycieczki w czasie były i w Legendach: Jacen był w tym całkiem dobry.Lupus pisze: czy wprowadzeniem podróży w czasie Disney zostawia sobie bezpieczną furtkę
A właśnie: synek Hery i Kanana ma na imię Jacen
#4A to nie było bardziej takie rozszerzone przeżywanie wspomnień niż faktyczna podróż w czasie?Kas'sil'arani pisze:Ale wycieczki w czasie były i w Legendach: Jacen był w tym całkiem dobry.
Lupus, Lord of Wrath from the Brotherhood of the Sith
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#5Raz spotkał Leię, która była później w jednym miejscu niż on sam. Wydaje mi się, że to akurat była podróż, ale też dawno to czytałam, a Jacen zawsze mnie irytował.Lupus pisze:A to nie było bardziej takie rozszerzone przeżywanie wspomnień niż faktyczna podróż w czasie?
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#6No i już wiem co to takiego: https://www.youtube.com/watch?v=uR8Sn_2 ... e=youtu.beKas'sil'arani pisze: Potwierdził to Dave Filoni w jakimś Reconie. Nie wiem co to ten Recon
Ponieważ mój angielski jest słaby posiłkuję się wieściami z Bastionu i moje nieocenione źródło informacji o tym pisze tak:Lupus pisze: I czy wprowadzeniem podróży w czasie Disney zostawia sobie bezpieczną furtkę
Więc będą wyjaśniać jak im wygodnie.Kristian Harloff z Collider Jedi Council przeprowadził wywiad z Filonim jeszcze przed finałem. Dla Ezry pobyt w świecie pomiędzy światami miał być swego rodzaju ostatnią lekcją od Kanana. A poza tym był to sposób na połączenie całej Sagi razem. Nie jest to czysta podróż w czasie, Ezra odbiera tam głównie emocje postaci z różnych er. Przez pewien czas ekipa nie wiedziała właściwie czemu świątynią na Lothalu tak bardzo interesował się Imperator. Na początku padały pomysły, by znajdowały się tam rzeczy w stylu kryształów kyber, potężnej broni czy statku, ale dla Filoniego to wszystko było zbyt materialne. Obecność bramy do świata pomiędzy światami na Lothalu nie oznacza, że ta planeta była wyjątkowa, po prostu po raz pierwszy patrzymy na bohatera (Ezrę), który odbiera Moc w taki sposób. Zresztą Moc łączy wszystko razem, także Lothal nie różni się od innych miejsc.
#7Świetny? Niezły, owszem, ale nie świetny. Zupełnie nie kupuję Thrawna ulegającego atakom na płaszczyźnie polityki - w końcu to tylko i wyłącznie kolejne pole bitwy, które powinien rozpracować w oka mgnieniu. Do tego cała masa Moffów, Admirałów, itd zupełnie nie zdająca sobie sprawy, że politycznym patronem Thrawna jest... Palpatine? Jaaasne. Nie mówię, że nie powinni starać się Thrawna ukrócić, ale powinni mieć nieco inną motywację, jak i wykazywać stosowny strach.Lupus pisze:Ja niestety nie byłem w stanie przebić się przez infantylność, kreskówkową niekompetencję Imperium i straszny styl grafiki. Dobrze że chociaż nowy "Thrawn" Zahna jest świetny.
Wiesz jak jest, Jedi od zawsze opowiadali "prawdę z pewnego punktu widzenia"Lupus pisze:Jak już w spojlerach jesteśmy - też uważacie że Rebelsi z takim zakończeniem totalnie podminowują całą Starą Trylogię? Jak można teraz traktować poważnie "ostatnim Jedi będziesz" Yody?
Gorthuar Ventress, Lord of Vengeance from the Brotherhood of the Sith
"I shall not be denied!" - Marka Ragnos
#8A mnie zastanawia co innego... skoro najwyraźniej przeżyli, to czy rozszczelniony statek kosmiczny lecący przez hiperprzestrzeń jest bezpieczny? Zatem skoro mamy możliwość oddychania w hiper i wiemy, że da się wejść w hiper i z niej wyjść w obrębie atmosfery, to jeśli by udoskonalić obliczenia, możemy wyczyniać niezłe cuda...Lady Kas'sil'arani pisze:Po pierwsze, Thrawn przeżył.
Master Lupus pisze:Jak można teraz traktować poważnie "ostatnim Jedi będziesz" Yody?
Lady Kas'sil'arani pisze:Jedyne wyjaśnienie, ale strasznie naciągane to takie, że ona opuściła Zakon, więc nominalnie Jedi nie jest, a Ezra pełnego przeszkolenia nie miał.
Ja tam bym się nie skupiał jakoś wybitnie na tym, co mówią czy myślą. Cytując za Dr. Housem - "wszyscy kłamią."Lord Gorthuar pisze:Wiesz jak jest, Jedi od zawsze opowiadali "prawdę z pewnego punktu widzenia"
Master Lupus pisze:(...) czy wprowadzeniem podróży w czasie Disney zostawia sobie bezpieczną furtkę by zrebootować wszystko w cholerę gdy skończą im się pomysły?
A bo to jedno możliwe wejście jest? Swoją drogą, jak zobaczyłem, że się malowidło rusza, to pomyślałem o Harrym Potterze... Chwię później pojawił się Peron 9 3/4. A potem to już było równo z górki. Mało komu wychodzi na zdrowie sięganie po mieszanie z kontinuum czasoprzestrzennym i mam szczerą nadzieję, że będzie można ten epizod opatrzyć etykietą "majaki Ezry po tym jak został złapany przy pierwszym spotkaniu z Thrawnem".Lady Kas'sil'arani pisze:Świątynia na Lothalu, a wraz z nią świat między światami został zniszczony.
Darth Alkern, Lord of Rage from the Brotherhood of the Sith
"Only through hard work of others can we attain our dreams."
"Only through hard work of others can we attain our dreams."
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#9Mi się wydaje, że Ezra zrobił na mostku jakąś bańkę Mocy, czego dowodem mogą być fruwające okruszki iluminatorów. Innego wyjścia nie widzę. I trzymał ją tak długo, aż sięgnęli po maski tlenowe czy coś. Nie wiem, czy te wieloryby nie wytwarzały też jakiejś bańki atmosferycznej wokół siebie. Co do reszty załogi... No zdaje się, że trochę populacja się zmniejszyła, dopóki grodzie się nie pozamykały. Co zaś do samego okrętu, to jeśli poza dziurami był szczelny, czemu miałoby mu się coś stać? Nie nazwałabym go bezpiecznym, ale sądzę, że jest możliwe latanie czymś takim. Niezdrowe, ale wykonalne.Darth Alkern pisze:A mnie zastanawia co innego... skoro najwyraźniej przeżyli, to czy rozszczelniony statek kosmiczny lecący przez hiperprzestrzeń jest bezpieczny?Lady Kas'sil'arani pisze:Po pierwsze, Thrawn przeżył.
A czy myśmy nie założyli już przy okazji Łotra czy tam E7, że u nas nie da się wejść w hiper czy wyjść z niej w atmosferze? RSD siedzą grzecznie po staremu tylko na orbicie na ten przykład.Darth Alkern pisze:Zatem skoro mamy możliwość oddychania w hiper i wiemy, że da się wejść w hiper i z niej wyjść w obrębie atmosfery, to jeśli by udoskonalić obliczenia, możemy wyczyniać niezłe cuda
Mi się przypomniały Wrota Nieskończoności ludu Kwa, poprzez które swego czasu przemieszczali się po całej galaktyce albo i dalej. I też myślę, że wejść może być więcej.Darth Alkern pisze:A bo to jedno możliwe wejście jest? Swoją drogą, jak zobaczyłem, że się malowidło rusza, to pomyślałem o Harrym Potterze... Chwilę później pojawił się Peron 9 3/4. A potem to już było równo z górki
#10Jeszcze bramy hiperprzestrzenne budowane przez Gree. Niby tylko do przemieszczania się pomiędzy miejscami a nie czasami, ale jak się coś popsuje...
"I fight for the future... and the future is now!" - Naga Sadow
"I fight for the future... and the future is now!" - Naga Sadow