Jeśli był taki temat to z góry przepraszam za powielenie, choć nie dostrzegłem go na forum.
W każdym razie mam do Was Bracia i Siostry pytanie. Z tego co na forum wyczytałem jest sporo komiksów i książek o tematyce SW, ale od czego zacząć by jak najlepiej poznać ciemną stronę Mocy? Na półce mam póki co Revan, Oszukani, Fatalny sojusz oraz Zagłada. Za co powinienem wziąć się po tych książkach? Czy istnieje jakaś pozycja której ominięcie będzie karygodne? ^^
Literatura na początek
Literatura na początek
#1Corvus, Initiate from the Brotherhood of the Sith
"Army or not, you must realize, you are doomed."
- General Grievous
- General Grievous
Re: Literatura na początek
#2Z książek to przede wszystkim (ze starego Kanonu) trylogia Bane'a: Darth Bane: Path of Destruction (2006), Darth Bane: Rule of Two (2007) i Darth Bane: Dynasty of Evil (2009). Po drugie trylogia Thrawna: Heir to the Empire (1991), Dark Force Rising (1992), and The Last Command (1993). Można przyjąć, że to były podwaliny pod rozumienie Gwiezdnych wojen przez Bractwo. Oprócz tego polecić mogę serię komiksów: Legacy (2006-2010) oraz Knights of the Old Republic (2006-2010).
Darth Alkern, Lord of Rage from the Brotherhood of the Sith
"Only through hard work of others can we attain our dreams."
"Only through hard work of others can we attain our dreams."
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#3Tylko Ciemna Strona? No to przede wszystkim:
- komiksowa seria Tales of the Jedi z Legend, a z nowego kanonu dobre są obie serie o Vaderze
- książki: Plagueis, Darth Maul: łowca z mroku, Maska kłamstw (uzupełnia dwie poprzednie), Czarny Lord: narodziny Dartha Vadera
- proponuję też kreskówkowe seriale: The Clone Wars - odcinki z Maulem są genialne, Palpi i Dooku też niezłe i kreskówka Rebels (Rebelianci), też z Maulem.
A gdybyś nie chciał tylko CSM, to z książek polecam Eskadrę Łotrów całą serię i Noce Coruscant 4 tomy.
A gdy już to wszystko przeczytasz i obejrzysz, to odezwij się znowu. Dorzucimy resztę
- komiksowa seria Tales of the Jedi z Legend, a z nowego kanonu dobre są obie serie o Vaderze
- książki: Plagueis, Darth Maul: łowca z mroku, Maska kłamstw (uzupełnia dwie poprzednie), Czarny Lord: narodziny Dartha Vadera
- proponuję też kreskówkowe seriale: The Clone Wars - odcinki z Maulem są genialne, Palpi i Dooku też niezłe i kreskówka Rebels (Rebelianci), też z Maulem.
A gdybyś nie chciał tylko CSM, to z książek polecam Eskadrę Łotrów całą serię i Noce Coruscant 4 tomy.
A gdy już to wszystko przeczytasz i obejrzysz, to odezwij się znowu. Dorzucimy resztę
Kas'sil'arani, Lady of Darkness
#4Z serii komiksowej TOTJ szczegolnie "Golden Age Of The Sith"
Ariakan Ishmay, Adept from the Brotherhood of the Sith
"Kiedy ginie inkwizytor, szkarłatne płaszcze ruszają do tańca.
"Kiedy ginie inkwizytor, szkarłatne płaszcze ruszają do tańca.
#5Dzięki, już wiem za co teraz się zabrać.
Corvus, Initiate from the Brotherhood of the Sith
- General Grievous
- General Grievous
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#6O rany, taka wtopa. Jak mogłam zapomnieć???
Oczywiście, jak już będziesz wiedział mniej więcej kto to Exar Kun i Corran Horn to koniecznie przeczytaj: Ja, Jedi i trylogię Akademii Jedi: W poszukiwaniu Jedi, Uczeń Ciemnej Strony i Władcy Mocy.
Oczywiście, jak już będziesz wiedział mniej więcej kto to Exar Kun i Corran Horn to koniecznie przeczytaj: Ja, Jedi i trylogię Akademii Jedi: W poszukiwaniu Jedi, Uczeń Ciemnej Strony i Władcy Mocy.
Kas'sil'arani, Lady of Darkness
#7Ja bym jeszcze poleciła komiksy o Maulu, bo mimo niewielkiej objętości, dobrze mi się je czytało i lepiej poznałam moją ulubioną filmową postać Star Wars. Serie Darth Maul i Darth Maul: Son of Dathomir, druga z nich kontynuuje historię Maula z Wojen Klonów. Swoją drogą zgadzam się z Lady Kas'sil'arani, odcinki z Maulem w Wojnach Klonów są świetne, warto je obejrzeć przed sięgnięciem po komiks, nie tylko ze względów oczywistych.
Są jednak jedynie w języku angielskim, z tego, co wiem.
Są jednak jedynie w języku angielskim, z tego, co wiem.
Feyd Khalla, Initiate to the Brotherhood of the Sith
"Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch." - Zbigniew Herbert "Pan Cogito"
"Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch." - Zbigniew Herbert "Pan Cogito"