Mechu-deru i inne techniki Sithów

Awatar użytkownika
Kas'sil'arani
Lady Honorowa

Mechu-deru i inne techniki Sithów

Post autor: Kas'sil'arani » 19 lis 2016, 20:45

Założyłam ten temat dla rozmów o różnych technikach i umiejętnościach Mocy, co by nie mnożyć bytów, kiedy trzeba zapytać o coś drobnego dotyczącego danej techniki.

Mechu-deru
Przypomnę, co może robić adept tej techniki wg naszego Podręcznika Technik Mocy:
Mechu-deru to prastara sithyjska umiejętność pozwalająca manipulować ogromnymi ilościami złożonych mechanizmów przy użyciu samej tylko myśli. Takim obiektem może równie dobrze być armia droidów, co pancernik gwiezdny typu Executor, lub orbitalna fabryka wykorzystująca energię i materię gwiazdy. Technika ta początkowo pozwala po prostu zdalnie kontrolować maszyny w zastępstwie obsługi, ale jej bardziej ezoteryczne aspekty pozwalają nawet na transmutację istot żywych w posłuszne mechanoidy. Najbardziej znanymi użytkownikami tej techniki byli Darth Mekhis, Belia Darzu i Irek Ismaren. Być może to za pomocą podobnych umiejętności starożytni Rakatanie konstruowali swoje hipernapędy i stworzyli Gwiezdną Kuźnię

A Karta Technik Mocy podaje poziomy możliwości:
Adept: potrafi kontrolować wysoce zautomatyzowaną maszynę jak Eye of Palpatine, albo armia droidów, ale musi mieć widoczne wszczepy cybernetyczne.
Mistrz Magii: potrafi kontrolować wiele takich maszyn. Nie wymaga już wszczepów cybernetycznych
Lord: potrafi przekształcać użytkowników mocy w posłuszne cybernetyczne istoty, lub tworzyć czerpiące z energii słońc superfabryki. (R)
Dark Lord: potrafi stworzyć wirusa transmutującego żywe organizmy w technobestie. (Z)
I tu nasuwają mi się dwa pytania:
- Co z tymi wszczepami? Mistrz ich nie potrzebuje, ale przecież nie wyrwie ich sobie z głowy, bo jakoś musiały zostać tam umieszczone, zakładam, że mogły zrosnąć się już z korą mózgową. Wiem, to szczegół, ale mnie osobiście ciekawi.
- Jeśli mistrz Mechu-deru potrafi kontrolować kilka statków, to czy nie wystarczy, by znalazł się w pobliżu wrogiej jednostki i unieruchomił ją poprzez swoje moce? Ot na przykład "zdalnie" pootwierać śluzy, odciąć zasilanie? Nie trzeba byłoby strzelać ani wysyłać grupy abordażowej i narażać się na straty. Fajne, ale z drugiej strony to czysty munchkinizm, a ten przestaje być mile widziany, o ile się nie mylę.
Kas'sil'arani, Lady of Darkness

Awatar użytkownika
Alkern
Lord Honorowy

Re: Mechu-deru i inne techniki Sithów

Post autor: Alkern » 20 lis 2016, 17:04

Mistrzyni Kas'sil'arani pisze:Co z tymi wszczepami? Mistrz ich nie potrzebuje, ale przecież nie wyrwie ich sobie z głowy, bo jakoś musiały zostać tam umieszczone, zakładam, że mogły zrosnąć się już z korą mózgową.
Adept: potrafi kontrolować wysoce zautomatyzowaną maszynę jak Eye of Palpatine, albo armia droidów, ale musi mieć widoczne wszczepy cybernetyczne. (...)
Ja to bym interpretował tak, że nawet już Adept może mieć spore umiejętności, ale musi mieć te cyberwszczepy przystosowane do interfejsu danej konstrukcji... bo bez tego (i to nie zostało dopisane) mógłby na przykład zarządzać urządzeniem tak skomplikowanym jak droid astromechaniczny... Ale jeśli się zdecydował na te cyberwszczepy, by mieć efekty szybciej, to potem niech cierpi. :P
Mistrzyni Kas'sil'arani pisze:Jeśli mistrz Mechu-deru potrafi kontrolować kilka statków, to czy nie wystarczy, by znalazł się w pobliżu wrogiej jednostki i unieruchomił ją poprzez swoje moce? (...)
Tak... to jest problem. Spory problem... ale ja cały czas czekam na ten nowy exel, żeby można było sprawdzić jak realny jest to problem. Tzn. jakimi pakerami będą nasze postacie. Więc czekam...
Darth Alkern, Lord of Rage from the Brotherhood of the Sith
"Only through hard work of others can we attain our dreams."

Awatar użytkownika
Kas'sil'arani
Lady Honorowa

Post autor: Kas'sil'arani » 20 lis 2016, 18:01

Darth Alkern pisze:Ale jeśli się zdecydował na te cyberwszczepy, by mieć efekty szybciej, to potem niech cierpi
Mi nie przeszkadzają, niech sobie są.
Mistrzyni Kas'sil'arani pisze:Jeśli mistrz Mechu-deru potrafi kontrolować kilka statków,
Darth Alkern pisze:Tak... to jest problem...
Ja to sobie na razie tłumaczę tak, że muszę poznać te statki, no, okręty, kilka razy się z nimi połączyć z ich pokładów, by były mi znajome, a dopiero wtedy mogę je znajdywać w Mocy i nimi sterować, co z kolei pochłania duże zasoby energii własnej. Co do innych maszyn i mechanizmów, to jestem koło nich i po prostu ich dotknę, są bliżej to i kontakt i poznanie łatwiejsze. Mogłoby tak być?
Kas'sil'arani, Lady of Darkness

Awatar użytkownika
Zveris
Follower
Kontakt:

Post autor: Zveris » 20 lis 2016, 23:23

Alkern pisze:ale ja cały czas czekam na ten nowy exel, żeby można było sprawdzić jak realny jest to problem. Tzn. jakimi pakerami będą nasze postacie. Więc czekam...
Jeśli mogę spytać, to wiadomo kiedy ten nowy excel nadejść może?
Zveris, Acolyte from the Brotherhood of the Sith
“Evil is a word used by the ignorant and the weak. The dark side is about survival. It”s about unleashing your inner power. It glorifies the strength of the individual.” Darth Zannah

Awatar użytkownika
Alkern
Lord Honorowy

Post autor: Alkern » 21 lis 2016, 00:14

Zveris pisze:Jeśli mogę spytać, to wiadomo kiedy ten nowy excel nadejść może?
A to już nie do mnie pytanie.
Darth Alkern, Lord of Rage from the Brotherhood of the Sith
"Only through hard work of others can we attain our dreams."

Awatar użytkownika
Zveris
Follower
Kontakt:

Post autor: Zveris » 21 lis 2016, 00:19

Rozumiem :)
Zveris, Acolyte from the Brotherhood of the Sith
“Evil is a word used by the ignorant and the weak. The dark side is about survival. It”s about unleashing your inner power. It glorifies the strength of the individual.” Darth Zannah

ODPOWIEDZ