Sprawa Techniczna - Laptop

Dyskusje o wszystkim i o niczym, niezwiązane z Gwiezdnymi wojnami.
Awatar użytkownika
Xanor

Sprawa Techniczna - Laptop

Post autor: Xanor » 10 sie 2017, 19:51

Nie będę opowiadał jak to się stało...

Jednak muszę wspomnieć, że oplułem monitor laptopa napojem. Teraz mam na ekranie 1/3 zniekształcenia graficznego. Jak robię screenshota, to zniekształcenia nie widać. Rozkręcałem laptopa i nic nie widziałem (ekranu od lapka nie ruszałem).

Czy mam sprawdzić ekran laptopa?
Zainstalować od nowa sterowniki graficzne?
Czy jakaś inna propozycja?

Zdjęcie z tela...
Obrazek

PS> Już nie piję napojów, gdy czytam forum G:
Xanor Van'Ro, Sorcerer from the Brotherhood of the Sith.
"Knowledge is power and true Sith do not share power."
-Darth Andeddu

Awatar użytkownika
Arakh
Adept

Re: Sprawa Techniczna - Laptop

Post autor: Arakh » 11 sie 2017, 00:41

Cóż takiego przeczytałeś na forum, Drogi Magu, że aż oplułeś monitor?... :P

A na serio - problem wygląda na ewidentne hardware'owy; jeśli oplucie nastąpiło w taki sposób, że coś mogło dostać się do wnętrza obudowy ekranu/laptopa, to być może coś może być nie tak na podłączeniu monitora do płyty głównej komputera (fizycznie na stykach); ew. warto poszukać serwisu laptopów, który oferuje prostą (darmową?) diagnostykę problemu po symptomach/wywiadzie (warto zrobić zdjęcie ekranu wyświetlającego jakiś "neutralny obraz", jakąś tablicę testową czy coś...).
Arakh, Apprentice from the Brotherhood of the Sith
I contribute to the cause in my own way. Finding the source of the so-called Force talents will be the key to negating them — or replicating them - Antos Wyrick, Dr Demagol

Awatar użytkownika
Mal
Lady

Post autor: Mal » 11 sie 2017, 07:13

Xanor pisze: Jak robię screenshota, to zniekształcenia nie widać.
Wygrałeś :lol:
Mal'Vaarma, Lady of Disdain and Grand Inquisitor of the Brotherhood of the Sith
"Nie wszystko można załatwić, ucinając głowę temu, z kim akurat się nie zgadzasz" /T. Pacyński, Sherwood/

Awatar użytkownika
Aquarius
Lord Honorowy

Post autor: Aquarius » 11 sie 2017, 07:16

Wiadomość jest niestety zła. Najprawdopodobniej załatwiłeś matrycę na sztywno i żadne czary-mary nie pomogą, trzeba ją wymienić. Po prostu taka jest konstrukcja matryc LCD, że najmniejszy kontakt z płynami je załatwia.

Skąd problem? Z budowy obrazu. Otóż (w skrócie) taka matryca składa się z kilku warstw "plastików", takich "folii" jedna na drugiej. Od ciekłych kryształów, od polaryzacji, od innych pierdół. Ten stos pozwala na wyświetlanie obrazów, a poszczególne warstwy muszą do siebie przylega dość ściśle. I teraz gdy na krawędzi takiej kanapki pojawia się ciecz to następuje "zassanie" jej pomiędzy warstwy i penetracja płynu wgłąb. Ile? To zależy od lepkości cieczy, ilości i tak dalej. W każdym razie pojawia się pomiędzy warstwami dodatkowy "filtr". I dupa, matryca do wymiany. Może ktoś podjąłby się jakiegoś czyszczenia, ale wątpię. W skuteczność takiej "naprawy" szczególnie, szkoda wysiłku i pieniędzy. Zwłaszcza, gdy to był "napój", a nie czysta, zdemineralizowana (czytaj -> laboratoryjnie czysta) woda. Więc tylko wymiana.

Przy okazji: serwisy są pełna telewizorów LCD, które zaradna perfekcyjna pani domu doprowadzała do czystości mokrą ścierą, albo innym środkiem "idealnie czyszczącym". Matryce wolno czyścić tylko specjalnymi preparatami, najlepiej już w odpowiedniej ilości dozowanymi w przeznaczonych ściereczkach do monitorów (telewizorów) LCD.
Aquarius, Lord from the Brotherhood of the Sith

Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy

Awatar użytkownika
Aquarius
Lord Honorowy

Post autor: Aquarius » 11 sie 2017, 07:17

Mal pisze:
Xanor pisze: Jak robię screenshota, to zniekształcenia nie widać.
Wygrałeś :lol:
Miej litość, to Xanor :P
Aquarius, Lord from the Brotherhood of the Sith

Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy

Awatar użytkownika
Mal
Lady

Post autor: Mal » 11 sie 2017, 08:40

Aquarius pisze:Miej litość, to Xanor :P
Inkwizycja nie zna litości ;)
Mal'Vaarma, Lady of Disdain and Grand Inquisitor of the Brotherhood of the Sith
"Nie wszystko można załatwić, ucinając głowę temu, z kim akurat się nie zgadzasz" /T. Pacyński, Sherwood/

Awatar użytkownika
Zuni
Kontakt:

Post autor: Zuni » 11 sie 2017, 10:43

Arakh pisze:Cóż takiego przeczytałeś na forum, Drogi Magu, że aż oplułeś monitor?... :P
Nie pomagał byś chetnie jakbyś wiedział dlaczego Mag Xanor zalał ekran, drogi Bracie. :P

Ale ja kiedyś zalałam mocniej ekran niz Brat Xanor mogł go zapluć i szczesliwie sam wyschnął podczas użytkowania. Wiec może tu też by dało radę.
Znaczy mam nadzieję, bo czuje sie winna trochę temu nieszczęściu.
Zuni Horrendus, Adept from the Brotherhood of the Sith
You can promise power—but I will never be a slave again. And you cannot defy me forever.
-Darth Nox

Awatar użytkownika
Xanor

Post autor: Xanor » 15 sie 2017, 15:32

Dziękuje Lordzie za odpowiedź.
Zastanawiałem się czy to matryca, czy inna część. Miałem cichą nadzieję, że to taśma. Jednak nie mam możliwości aby to sprawdzić. Jedynie wzorowałem się na forach i zdjęciach zalanych matryc.
Na moje szczęście na trafiłem na ciekawy sklep i mogę zakupić matrycę "oryginalną" z dostawą za 247zl to nie jest aż tak źle d;

Jakby ktoś był zainteresowany: https://www.matryce.eu/
Xanor Van'Ro, Sorcerer from the Brotherhood of the Sith.
"Knowledge is power and true Sith do not share power."
-Darth Andeddu

ODPOWIEDZ