Czat Manda`Yaim
- Sh`ehn Me`senruus
Czat Manda`Yaim
#1Chciałabym was zaprosić do wzięcia udziału w kolejnej z cyklu naszych zabaw na czacie. Odbędzie się ona 28.11 (sobota) o godzinie 20.00 na kanale IRC #mandayaim. : )
W tym miesiącu planujemy "wyścig" połączony z odświeżającą pamięć wiedzówką obejmującą zagadnienia związane z obiema filmowymi trylogiami. Zasady są proste - do pokonania jest określona liczba pól. (Jeśli ktoś wyrazi taką chęć, mogę wstawić grafikę z planszą do gry). W każdej turze uczestnik przesuwa się o liczbę pól wskazaną przez rzut kostką. (Kostką rzuca Mistrz Gry, czyli ja). Każde pole na którym stanie gracz ma przypisane pytanie/ łamigłówkę - jeśli gracz nie będzie w stanie udzielić poprawnej odpowiedzi, cofa się o 2 pola. Wygrywa osoba, która pierwsza dotrze do mety Zwycięzca zdobywa chwałę (i jeśli będzie chciał, mogę napisać na jego cześć krótki bliżej nieokreślony utwór literacki).
Będzie nam niezmiernie miło jeśli przyłączycie się do zabawy. Oya Manda!
(Zakładam ten temat z myślą o wszystkich kolejnych informacjach tego typu; jeśli powinien on znaleźć się gdzieś indziej, przepraszam za kłopot).
W tym miesiącu planujemy "wyścig" połączony z odświeżającą pamięć wiedzówką obejmującą zagadnienia związane z obiema filmowymi trylogiami. Zasady są proste - do pokonania jest określona liczba pól. (Jeśli ktoś wyrazi taką chęć, mogę wstawić grafikę z planszą do gry). W każdej turze uczestnik przesuwa się o liczbę pól wskazaną przez rzut kostką. (Kostką rzuca Mistrz Gry, czyli ja). Każde pole na którym stanie gracz ma przypisane pytanie/ łamigłówkę - jeśli gracz nie będzie w stanie udzielić poprawnej odpowiedzi, cofa się o 2 pola. Wygrywa osoba, która pierwsza dotrze do mety Zwycięzca zdobywa chwałę (i jeśli będzie chciał, mogę napisać na jego cześć krótki bliżej nieokreślony utwór literacki).
Będzie nam niezmiernie miło jeśli przyłączycie się do zabawy. Oya Manda!
(Zakładam ten temat z myślą o wszystkich kolejnych informacjach tego typu; jeśli powinien on znaleźć się gdzieś indziej, przepraszam za kłopot).
"we`re perfectly harmless, unfortunatelly" - Doctor Who
- Sh`ehn Me`senruus
Re: Czat Manda`Yaim
#2Wczorajsza wiedzówka (która ze względu na pewne zaistniałe okoliczności odbyła się jednak w klasycznej formie) cieszyła się zdumiewającą frekwencją, a gracze grali tak zapamiętale, że nie było osoby która by nie trafiła na podium. : ) Wszyscy obecni mogli ujrzeć potęgę ciemnej strony Mocy, obserwując jak Lady Sith, Kas`sil`arani, zdobywa nad przeciwnikami miażdżącą przewagę i wygrywa 12 punktami. Pozostali jednak również dali z siebie wszystko i tak drugie miejsce zajęła Mahiyana wraz z jej wiernym pomocnikiem Rando, a trzecie Kueller. Wszystkim uczestnikom ori`vor entye. T Specjalne podziękowania mam też dla Mandalora, za sprawdzenie merytoryczne pytań.
Jeśli ktoś byłby chętny na powtórkę - pytań jest jeszcze całkiem sporo. Zachęcam, warto się przekonać, czy rzeczywiście zna się filmowe trylogie "na pamięć", szczególnie przed premierą epizodu VII. : )
Jeśli ktoś byłby chętny na powtórkę - pytań jest jeszcze całkiem sporo. Zachęcam, warto się przekonać, czy rzeczywiście zna się filmowe trylogie "na pamięć", szczególnie przed premierą epizodu VII. : )
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
#3Pytania były naprawdę wymagające wiedzy. Nie zawsze dało się strzelić. Towarzystwo było super, a zabawa przednia
Kas'sil'arani, Lady of Darkness
#4Oczywiście gratuluję Kas`sil`arani i cieszę się jej zwycięstwem, ale miałbym pewną uwagę do tytułowania jej per Lady... Wszak w hierarchii Bractwa, jej obecną rangą jest "Mag Sith". No chyba, że wśród Mando panuje zwyczaj, by wszystkich Sithów tytułować "Lord/Lady"? Jeśli tak, to moją uwagę można uznać za niebyłą.
Życie jest spacerem cieni, biednych aktorów. Kroczą dumnie
przez godzinę po scenie, a potem znikają i nikt już o nich nie słyszy.
- Kas'sil'arani
- Lady Honorowa
- Sh`ehn Me`senruus
#6Lordzie Hagorath, po pierwsze, nie generalizujmy. Mandalorianie to na tyle różnorodna grupa, że z pewnością można stwierdzić, iż ile osób w M`Y, tyle pomysłów na tytułowanie poszczególnych Sithów. Po drugie, osobiście poznałam Kassilę jako Mrocznego Lorda Sithów (Exara Kuna), i, prawdę mówiąc, tylko na jej wyłączną prośbę, uznaję, że w waszej organizacji tytuł Mrocznego Lorda dzierży ktoś inny. (Może jeśli kiedyś poznam Mrocznego Lorda, zmienię zdanie, ale na razie realną dla mnie osobą, do której żywię realny szacunek jest Kassila). Po trzecie, wiem że wypracowaliście sobie własną hierarchię, ale w tym przypadku "Lady Sith" pełni funkcję analogiczną do zwrotu grzecznościowego "Pani" (na tej samej zasadzie w niektórych szkołach do wszystkich nauczycieli mówi się "panie profesorze"/"pani profesor", niezależnie od ich faktycznego stopnia naukowego). W końcu jestem tu jedynie gościem, a od gości wymagana jest grzeczność. No i po czwarte, zwrot ten zdecydowanie o wiele lepiej oddziałuje na estetykę tekstu niż "Sith Kas`sil`arani" albo "Mag Sith Kassilarani", po pierwsze budując nieco patosu, a po drugie znacznie lepiej (jako utarta fraza, której nieodmienność nie jest rażąca) dopasowując się do języka polskiego, co znacząco wpływa na spójność tekstu.
A na zakończenie, wiem że to trochę offtop, ale cytat z czyjego tłumaczenia "Makbeta" ma Pan w podpisie? (ciekawość)
A na zakończenie, wiem że to trochę offtop, ale cytat z czyjego tłumaczenia "Makbeta" ma Pan w podpisie? (ciekawość)
#7W porządku, rozumiem. Twoja argumentacja jest rozsądna i w moich oczach w zupełności wystarcza do uzasadnienia takiego a nie innego zwrotu wobec Kas' sil' arani. Tym samym moje czepialstwo ustalmy za niebyłe.
A do pytania o autora tłumaczenia... Cóż, odpowiedź będzie miała pewnie narcystyczne brzmienie, ale trudno. Tłumaczenie tego konkretnego cytatu jest mojego autorstwa. Obok działalności w Bractwie zajmuję się hobbystycznym tłumaczeniem na polski filmów i seriali japońskich oraz koreańskich. Powyższy cytat w wersji angielskiej trafił do jednego z filmów, którymi się zajmowałem, a ja nie darowałem sobie przyjemności własnoręcznej "interpretacji" Szekspira.
A do pytania o autora tłumaczenia... Cóż, odpowiedź będzie miała pewnie narcystyczne brzmienie, ale trudno. Tłumaczenie tego konkretnego cytatu jest mojego autorstwa. Obok działalności w Bractwie zajmuję się hobbystycznym tłumaczeniem na polski filmów i seriali japońskich oraz koreańskich. Powyższy cytat w wersji angielskiej trafił do jednego z filmów, którymi się zajmowałem, a ja nie darowałem sobie przyjemności własnoręcznej "interpretacji" Szekspira.
Życie jest spacerem cieni, biednych aktorów. Kroczą dumnie
#8To jeszcze tak na koniec ja się czepnę - co za "Pan"? Rozumiem zwrot "masz Panie" jako honorowanie naszej hierarchii i alternatywę dla "masz Lordze", ale "ma Pan" w moich oczach (może się mylę?) jest zwrotem jednego fana do drugiego. A że jako ludzie wszyscy tu jesteśmy z założenia kolegami/koleżankami, to forma per Ty jest preferowaną.Sh`ehn Me`senruus pisze:(...) ma Pan w podpisie?
A korzystając z okazji gratuluję Siostrze Kas`sil`arani wygranej i dziękuję za reprezentowanie Bractwa pośród Mandalorian. Jednocześnie liczę, że słowa Sh`ehn odnośnie Twego tytułu będą prorocze.
Darth Alkern, Lord of Rage from the Brotherhood of the Sith
"Only through hard work of others can we attain our dreams."
"Only through hard work of others can we attain our dreams."
#9Hagorath pisze:Tłumaczenie tego konkretnego cytatu jest mojego autorstwa.
Aha. Diablo wiele się wyjaśnia?Nie jest umarłym ten, który spoczywa wiekami, nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami
Życie jest spacerem cieni, biednych aktorów. Kroczą dumnie przez godzinę po scenie, a potem znikają i nikt już o nich nie słyszy.
Aquarius, Lord from the Brotherhood of the Sith
Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy
Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy
- Ahriman'sabaoth
- Lord Honorowy
#10To muszą być bardzo kiepskie szkołySh`ehn Me`senruus pisze:(na tej samej zasadzie w niektórych szkołach do wszystkich nauczycieli mówi się "panie profesorze"/"pani profesor", niezależnie od ich faktycznego stopnia naukowego).
Jestem, który jestem.