LEGO - w wersji chińskiej

Dyskusje o wszystkim i o niczym, niezwiązane z Gwiezdnymi wojnami.
Awatar użytkownika
Ahriman'sabaoth
Lord Honorowy

Re: LEGO - w wersji chińskiej

Post autor: Ahriman'sabaoth » 28 sie 2018, 13:34

Aquarius pisze:
28 sie 2018, 13:15
Nazywajmy rzeczy po imieniu.
Otóż to. Tylko tyle i aż tyle. Nawet jeśli prowadzi to do smutnej konstatacji, że wcale nie jesteśmy tacy fajni, jak nam się samym wydaje ;)
To pisałem ja, cham i prostak.
:mrgreen:
Jestem, który jestem.

Awatar użytkownika
Nazaara
Akolita

Post autor: Nazaara » 28 sie 2018, 14:03

Lordzie
jestem świadom tego, co firmy takie jak 'lepin' robią. Jednak jeśli będę kupował jakiś kolejny zestaw to będzie to od nich, ponieważ na nic innego mnie po prostu nie stać. Gdybym miał pieniądze, kupiłbym oryginalne LEGO.

Co do przywozu typowych podróbek to jeśli nie są to ilości typowo na sprzedaż, czyli na swój użytek to celnicy raczej tego nie zabierają. Nie jest to fakt tylko moje i paru znajomych doświadczenie.
Nazaara, Stalker from the Brotherhood of the Sith
"Do not care what other's think. Do what you must."

Awatar użytkownika
Aquarius
Lord Honorowy

Post autor: Aquarius » 28 sie 2018, 14:30

Nazaara pisze:
28 sie 2018, 14:03
Nie jest to fakt tylko moje i paru znajomych doświadczenie.
que? :o
Aquarius, Lord from the Brotherhood of the Sith

Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy

Awatar użytkownika
Ahriman'sabaoth
Lord Honorowy

Post autor: Ahriman'sabaoth » 28 sie 2018, 14:34

Z tymi pieniędzmi, to przepraszam Cię, słaby argument, nawet bardzo słaby. Ale to też, naprawdę, nie o to chodzi, żeby komuś konkretnemu akurat teraz przyjebać ;) Też byłem młody, też chciałem mieć, też dorabiałem do tego ideologię golenia zachłannych kapitalistycznych frajerów, którzy posiedli mityczny 1% bogactwa świata, a nam pozostawili ochłapy ;) Z tym luz, tak samo, jak z celnikami, którzy mają w dupie swoją robotę.
Ale jak już mogę w jakiś sposób umeblować sobie otoczenie (czyt. forum), to chciałbym, żebyśmy tolerowali także istnienie trochę bardziej konserwatywnych/zaściankowych/mniej liberalnych światopoglądów. I może nie koniecznie prawili o rzeczach, co najmniej, legalnie dwuznacznych.
Jestem, który jestem.

Awatar użytkownika
Lupus
Lord

Post autor: Lupus » 28 sie 2018, 14:57

OK. Dzięki za wywody i korektę wiedzy. Tak mi się też właśnie wydawało, że to jest rzecz bardzo zależna od penalizacji określonych zachowań w danym kraju.
Ahriman'sabaoth pisze:
28 sie 2018, 14:34
Ale jak już mogę w jakiś sposób umeblować sobie otoczenie (czyt. forum), to chciałbym, żebyśmy tolerowali także istnienie trochę bardziej konserwatywnych/zaściankowych/mniej liberalnych światopoglądów. I może nie koniecznie prawili o rzeczach, co najmniej, legalnie dwuznacznych.
Poglądy jak najbardziej toleruję i akceptuję. Zastanawiam się tylko czasami czy nie leci do nas już przypadkiem wielki CSD (Corporate Star Destroyer) Disney, który w sumie może bez problemu pozwać nas o wykorzystywanie znaku handlowego -
https://trademarks.justia.com/777/54/sith-77754740.html - i co wtedy powiemy na temat legalności ;)

Nazywając rzeczy po imieniu - nasza organizacja od wielu lat jest nielegalna, jako że nie posiadamy licencji na nazwę Sith.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2018, 15:22 przez Lupus, łącznie zmieniany 1 raz.
Lupus, Lord of Wrath from the Brotherhood of the Sith
Proximity to power deludes some into believing they wield it.

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Zia » 28 sie 2018, 15:12

Zmienimy nazwę na Knights of Alkern. W końcu Sithów już nie ma ;)
R'co Zia, Master Marshal from the Brotherhood of the Sith
Jesteś tylko tak dobry, jak twoja ostatnia walka

Awatar użytkownika
Ahriman'sabaoth
Lord Honorowy

Post autor: Ahriman'sabaoth » 28 sie 2018, 15:25

Lupus pisze:
28 sie 2018, 14:57
Zastanawiam się tylko czasami czy nie leci do nas już przypadkiem wielki CSD (Corporate Star Destroyer) Disney, który w sumie może bez problemu pozwać nas o wykorzystywanie znaku handlowego -
https://trademarks.justia.com/777/54/sith-77754740.html - i co wtedy powiemy na temat legalności ;)
Tylko Aviego, bo to on rąbie 300% marży* (internety potrafią tylko do 100% ;) ) na braterskich koszulinach.

*a gdzie tam, bez kozery powiem tysiąc
:mrgreen:
Jestem, który jestem.

Awatar użytkownika
Avaccus
Lord

Post autor: Avaccus » 28 sie 2018, 17:52

Ahriman'sabaoth pisze:
28 sie 2018, 15:25
Tylko Aviego, bo to on rąbie 300% marży* (internety potrafią tylko do 100% ;) ) na braterskich koszulinach.
Chciałbym ;)

Tak na serio to jesteśmy za małą płotką. Nie prowadzimy jako organizacja (formalnie to nawet takową nie jesteśmy) działalności zarobkowej, więc co najwyżej kiedyś nas czeka "cease and desist" dla nazwy i organizacji. Ale prawnicy Disneya mają być rentowni - więc najpierw się zajmują tymi, którzy rzeczywiście mogą zarabiać na trademarkach.
Koszulki robimy na potrzeby członków i tak naprawdę nigdzie nie są na sprzedaż ;)

To co ja wrzucałem na koszulkowo, to i tak najpierw poleci c&d do KSZ, które wtedy zdejmie produkty i na tym się sprawa skończy. Jednak jest to mało prawdopodobne patrząc po tym jak wiele takich tworów jest do kupienia w sieci.
Tutaj wychodzi prawo autorskie w USA, które dopuszcza użycie zastrzeżonych znaków/postaci/itd. na zasadzie prawa parodii albo interpretacji artystycznej, które i tak tam jest bardzo płynne i się opiera o zdolności papug oraz humor sędziego.
Darth Avaccus, Dark Lord of the Brotherhood of the Sith
"Miecz to broń kobiet. Spraw sobie topór."

Awatar użytkownika
Gorthuar
Lord

Post autor: Gorthuar » 28 sie 2018, 20:02

Avaccus pisze:
28 sie 2018, 10:28
Ahriman'sabaoth pisze:
28 sie 2018, 09:01
Natomiast szkoda, że propagujemy tu paserkę.
U zarania BotS prężnie działało piractwo -> FTP z komiksami ;)
U zarania BotS to było Sith CD z komiksami :P

Gorthuar Ventress, Lord of Vengeance from the Brotherhood of the Sith
"I shall re-write my biography sooner rather than later." - Lord Gorthuar

Awatar użytkownika
Avaccus
Lord

Post autor: Avaccus » 28 sie 2018, 20:04

Gorthuar pisze:
28 sie 2018, 20:02
U zarania BotS to było Sith CD z komiksami :P
Racja. Zapomniałem o tym.