Biblioteczka muzyczna Sitha - czego słuchają Bracia i Siostry?

Dyskusje o wszystkim i o niczym, niezwiązane z Gwiezdnymi wojnami.
Awatar użytkownika
Feyd

Biblioteczka muzyczna Sitha - czego słuchają Bracia i Siostry?

Post autor: Feyd » 16 mar 2019, 17:55

Widzę, że nie ma takiego tematu, a bardzo ciekawi mnie, czego słuchają Bracia i Siostry :)

Ja głównie obracam się w kręgach metalu. Moje ulubione zespoły to Septicflesh, Ensiferum, Finntroll, Falkenbach, Doom:vs, My Dying Bride, Agalloch i (wczesny) Opeth. Lubię też posłuchać Dead Can Dance czy Arcany, lub takich zespołów jak Dargaard, Elend albo Sui Generis Umbra.
Ostatnio dość często słucham Black Sabbath i Iron Maiden. Lubię też Blind Guardian i Kamelot.

Dużo buszuję po serwisie bandcamp i czasem udaje mi się znaleźć coś dobrego, jak na przykład nowa płyta zespołu Wilcy :)
Feyd Khalla, Initiate to the Brotherhood of the Sith
"Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch." - Zbigniew Herbert "Pan Cogito"

Awatar użytkownika
Zia
Mistrz
Kontakt:

Re: Biblioteczka muzyczna Sitha - czego słuchają Bracia i Siostry?

Post autor: Zia » 16 mar 2019, 19:09

Takie rzeczy :
https://youtu.be/gq6gJAc8nBI
A prócz tego stary Tiamat, Prodigy, In this moment itp klimaty, zależy od nastroju, czasem Anna Jantar czy Bajm, czasem Closterkelker i Kult.
Duży plus za Umbre. Więc i Ordo Rosarius Equilibrio ;) ?
R'co Zia, Master Marshal from the Brotherhood of the Sith
Jesteś tylko tak dobry, jak twoja ostatnia walka

Awatar użytkownika
Feyd

Post autor: Feyd » 16 mar 2019, 19:32

O, Closterkeller też lubię (moim ulubionymi albumami są Graphite i Violet). Tiamat też słucham. Co do Ordo Rosarius, to kiedyś słuchałam, przypomniałeś mi o nich ;)
"Idź wyprostowany wśród tych co na kolanach, wśród odwróconych plecami i obalonych w proch." - Zbigniew Herbert "Pan Cogito"

Awatar użytkownika
Ariakan
Follower

Post autor: Ariakan » 16 mar 2019, 19:45

Ostatnio dzięki Mistrzowi Lupusowi The Necromancers. Ale także Amaranthe, oraz sporo glamu z lat 80-tych i co podejdzie w Spotify w trakcie buszowania :P
Ariakan Ishmay, Adept from the Brotherhood of the Sith
"Kiedy ginie inkwizytor, szkarłatne płaszcze ruszają do tańca.

Awatar użytkownika
Lupus
Lord

Post autor: Lupus » 16 mar 2019, 23:34

Aż mi się przypominają moje szafy z koszulkami :mrgreen:

W sumie to mam bardzo duży przekrój przez to, czego słucham. Raczej w cięższą stronę, ale ostatnio mocno bierze mnie na synthwave. Fajnie że istnieją takie rzeczy jak Spotify do podsuwania nowych zespołów, kiedyś odkrywałem nowości przez Last.fm.

Mogę w sumie się pochwalić, po 3 latach nieaktywności wskrzesiliśmy mój stary band - https://backbonepoland.bandcamp.com.
Lupus, Lord of Wrath from the Brotherhood of the Sith
Proximity to power deludes some into believing they wield it.

Awatar użytkownika
Arakh
Adept

Post autor: Arakh » 17 mar 2019, 02:34

Ja jestem dosyć eklektyczny, ale mogę wyróżnić podstawowe nurty:
- ciężkość (thrash, speed, heavy, trochę death, jak mnie najdzie ochota, również folk) \m/,
- lata 80. - w większości rock polski i zagraniczny, często domieszkowany elektroniką,
- inne pojedyncze zespoły: ABBA (mam chyba wszystko, co wydali :D - oprócz nagrań, które stworzyli w zeszłym roku (!)), Enya (odpręża), Simply Red (słuchany od czasów prenatalnych), Boney M (tak, jak Simply Red), Limahl (elektroniczno-popowe, dosyć rzadkie rytmy w wykonaniu samego braciszka Luka Skywalkera :D ), Seal, Phil Collins...

Dawniej grałem/uczyłem się grać na gitarze. Mam ślicznego, dużego, popowego akustyka. Niestety od dłuższego czasu w ogóle do niego nie sięgałem :( A trzeba by...
Arakh, Apprentice from the Brotherhood of the Sith
I contribute to the cause in my own way. Finding the source of the so-called Force talents will be the key to negating them — or replicating them - Antos Wyrick, Dr Demagol

Awatar użytkownika
Alkern
Lord Honorowy

Post autor: Alkern » 17 mar 2019, 03:36

Hmmm... ja to przede wszystkim Grunge, z naciskiem na Peral Jam, ale lubię też Soundgarden, Alice in Chains i jeszcze kilka innych z tej rodziny. Do tego późniejsze projekty Chrisa Cornella, czyli Audioslave, a nawet ta jego popowa płyta (byłem na koncercie w Szczecinie, gdzie zrobili ją w rockowej aranżacji i była świetna).

A poza tym na co przyjdzie mi ochota - od starych klasyków jak Black Sabbath czy Deep Purple, poprzez młodszych klasyków jak Metallica. Linkin Park... i wiele podobnych... na Spotify mam też listę z klasyką Hip-Hopu oraz dwa wielkie wory z pojedynczymi utworami (jeden to różne hity, raczej nie więcej niż 2-3 kawałki jednego artysty, drugi to muzyka z filmów).

Z rodzimego podwórka Kaczmarski.
Darth Alkern, Lord of Rage from the Brotherhood of the Sith
"Only through hard work of others can we attain our dreams."

Awatar użytkownika
Mal
Lady

Post autor: Mal » 17 mar 2019, 11:18

Ło Ragnosie, a czego nie...
Moje kręgi to przede wszystkim szeroko rozumiany rock, metal, lżejsze i cięższe granie - Motorhead, Black Sabbath, Ozzy solo, Rammstein, Iron Maiden, Judas Priest, Iggy Pop, Prodigy, Die Antwoord, z młodszych np. Airbourne, z klasyki gatunku i staroci np. AC/DC, Led Zeppelin, Doors, Rolling Stones, Uriah Heep, itp itd. Z naszego podwórka cenię wielce np. Acid Drinkers czy Kult/Kazika. Lubię eksperymenty, typu Steve 'n' Seagulls, albo chwilowe romanse jak np. z Necromantix, Hunterem, Behemothem, Lostbone i Mozilem :P Lubię też jazz i okolice, Franka Sinatrę, Raya Charlesa, Ninę Simone i co mi tam jeszcze w łapy wpadnie. Nie gardzę Maleńczukiem, kocham Artura Andrusa. Rozrzut w gatunkach mam więc jak ruska katiusza.
Mal'Vaarma, Lady of Disdain and Grand Inquisitor of the Brotherhood of the Sith
"Nie wszystko można załatwić, ucinając głowę temu, z kim akurat się nie zgadzasz" /T. Pacyński, Sherwood/

Awatar użytkownika
Zveris
Follower
Kontakt:

Post autor: Zveris » 17 mar 2019, 12:05

Lupus pisze:
16 mar 2019, 23:34
[...]
Fajnie że istnieją takie rzeczy jak Spotify do podsuwania nowych zespołów, kiedyś odkrywałem nowości przez Last.fm.

Mogę w sumie się pochwalić, po 3 latach nieaktywności wskrzesiliśmy mój stary band - https://backbonepoland.bandcamp.com.
Widzę podobnie robiliśmy i robimy ;)
Gratulacje... mi na dniach się może wyjaśnić, czy nie będę miał składu :D

Co do mnie to raczej pytanie czego nie słucham, bo jest tego dużo mniej. Ogólnie to co najbardziej teraz mi siedzi to: Architects, Polaris, Crystal Lake, While She Sleeps, Alpha Wolf i Chelsea Grin. Generalnie ciężko, emocjonalnie i agresywnie.

Polecam:
Architects - Doomsday
While She Sleeps - Elephant
Crystal Lake - Apollo
Chelsea Grin - Dead Rose

A jak mam ochotę na coś lżejszego to ostatnio Billie Eilish mi mocno weszła w słuchawki, i do tego Łona, Zeus coś Pezeta, Linkin Park, U2, Metallica, Kravitz, Bryan Adams itp.
Zveris, Acolyte from the Brotherhood of the Sith
“Evil is a word used by the ignorant and the weak. The dark side is about survival. It”s about unleashing your inner power. It glorifies the strength of the individual.” Darth Zannah

Awatar użytkownika
Feyd

Post autor: Feyd » 17 mar 2019, 12:17

O, widzę, że będę miała czego słuchać, skoro i w Bractwie muzycy :) Mistrzu Lupusie, nie omieszkam kupić i przesłuchać.
Ja jeszcze lubię Delain, Diabulus in Musica, ogólnie metal z kobiecym wokalem. Stary Nightwish był dla mnie bramą do tego typu muzyki.
Ostatnio też trochę neofolku się u mnie znalazło, na przykład Gae Bolg czy Hekate.
I oczywiście stare dobre Cradle of Filth, mój pierwszy metalowy zespół, wciąż do niego wracam :)

Bardzo mi przypadło do gustu Doomsday, sprawdzę więcej od Architects.

ODPOWIEDZ